Digitaal logboek van de reizen van de Yazz.
Digitaal logboek van de reizen van de Yazz.

Weggeblazen

Het is een beetje van het ene uiterste naar het andere uiterste. Of de mussen vallen dood van het dak of ze waaien van het dek.

Zaterdag 29 augustus zijn de voorspellingen niet te best, qua regen, maar de wind zou goed te doen zijn. Als we ‘s-morgens de buien aan ons voorbij laten gaan en om 13:00 vertrekken richting sluis krijgen we op het PM-kanaal 32 knopen wind in vlagen om ons oren. Met 22 knopen wind buiten de buien, lopen er grote goven met deze ZW-wind. Ik besluit te draaien en voor top en takel( nou ja we hebben alleen de fok bij) richting Spannenburg te zeilen.

Tot op de Fluessen kunnen o de fok varen, daarna is het niet meer bezeild en motoren we de rest tot aan Stavoren. Zondag zal het rustiger zijn volgens de voorspelling.

Zondag giert het nog steeds door het want, met een windwaarschuwing van 6 Bft Noor tot Noord-Oost. Daarbij zijn er veel buien, en in die buien meten we regelmatig 37 knopen wind of meer. We hebben geen haast.

Tegen 11 uur breekt even de zon door, met prachtige dubbele regenbogen. De wind blaast nog steeds als een dolle, dus we besluiten weer binnendoor terug te gaan. Later blijkt dat dit niet onverstandig was. Op de Fluessen trekt de wind hard door tot 39 Kts en er staan golven die ik nog nooit heb gezien daar. Ook de regen komt regelmatig met bakken uit de lucht, maar de pakken houden zich goed.

Pas als we de Grote Brekken weer opvaren breekt de zon in een smalle strook tussen donkere buien door en varen we in het zonnetje, nog steeds met 22-25 Kts wind naar huis.