Digitaal logboek van de reizen van de Yazz.
Digitaal logboek van de reizen van de Yazz.

1 april 2017, eerste weekend trip

Des Morgens is het zonnig maar al snel betrekt en staat er een waterig koude wind. Toch besluiten we weg te gaan, want de boot ligt er klaar voor en wij zijn er wel aan toe. De eerste trip gaat traditiegetrouw naar Enkhuizen.

We liggen tegen een uur of 11 voor de Margrietsluis maar moeten al met al anderhalf uur wachten voordat we de sluis in kunnen. Dit vanwege veel grote binnenvaartschepen die allemaal het IJsselmeer op moeten. Als we dan uiteindelijk de sluis uit zijn staat er nauwelijks wind en trekt er een bui over. Net zoals we over ons heen kregen toen voor d

e sluis aan het remmingwerk lagen.

Van zeilen komt niet veel en op de motor bereiken we Enkhuizen. Wel weer een goede motor test, die het zonder problemen heeft volgehouden. Dat verwacht je ook, maar na het onderhoud is het altijd weer even spannend.

Zo slecht als het zaterdag is, zo mooi is het zondags. Strak blauwe hemel met een klein beetje wind. We varen ruime wind op alleen de gennaker richting Lemmer, als opeens de wind meer dan 90 graden ruimt. We moeten om de gennaker in de lucht te houden zelfs koers verleggen tot onder Urk. We besluiten de gennaker weg te halen als de wind verder instort en op de motor in een strakke streep naar Lemmer te koersen. Na een half uurtje of zo trekt de wind weer iets aan, nu uit NW richting en we besluiten de zeilen te hijsen. Later zelfs zetten we de gennaker weer bij.

Als we ter hoogte van de Friesche hoek zijn halen we de gennaker weg. Het waait intussen 13 knopen. Net zit de gennaker in de zak of de wind trekt door naar 19 knopen. Blij dat de gennaker niet meer staat. Alleen op het grootzeil lopen we ruime koers 6 knopen tot aan de splitsingston Lemster Geul en aanloop Margrietsluis.

Deze keer kunnen we nog net met de schutting mee zonder oponthoud en varen zo de sluis in. Daarna linea recta naar onze privé steiger om af te meren rond een uur of 15:30.