Digitaal logboek van de reizen van de Yazz.
Digitaal logboek van de reizen van de Yazz.

26 maart; de kop is er af

Zondag 26 maart, met een mooi zonnetje op de vroege morgen. Snel in de kleren om de boot vaarklaar te maken voor de eerste zeiltocht van 2017.

Als ik aan boord bezig ben, trekt het dicht en de temperatuur daalt snel naar een een graad of 9. De wind voelt waterig koud aan. Zo mooi als het begon zo koud is het nu. Ik twijfel of we zullen uitvaren, want ik weet dat Jeannet niet van kou houdt.

Maar bikkel als

ze is, zegt Jeannet dat we gewoon gaan. Even er uit.

Het is maar goed dat Jeannet door heeft gezet. ALs we uitvaren voelt het weer heerlijk.

Voor de sluis moeten we even wachten, maar we zijn de enige als we de sluis invaren. Op het IJsselmeer varen wel een aantal zeiljachten .

Er staat ogenschijnlijk niet veel wind en als de zeilen zijn gehesen, varen we bijna voor de wind in Westelijke richting. Met het zonnetje erbij is het heerlijk op het water. Als we overstag zijn gegaan waait het toch harder dan we ervoeren voordat we overstag gingen. En frisser is het ook.

 

Met 16 knopen kunnen we mooi hoog aan de wind varen en we kruisen helemaal toto aan de Friesche Hoek. Vlak voor de ingang gaan we overstag en varen weer voor de wind richting de sluis.

Het is druk met scheepvaart; er moeten 3 grote binnenvaartschepen de sluis in en de vierde dient zich al aan. Opeens gaat het licht op groen en mogen we achter het 3de schip naar binnen. Natuurlijk zijn er altijd weer schippers die bang zijn dat ze schutting missen. En hoewel wij als eerste liggen, we wachten totdat het laatste binnenvaartschip zijn schroef heeft uitgezet, komt langs stuurboordzijde tussen ons en het remmingwerk een 30 voet jacht voorbij en wil de sluis in. Ik roep nog dat het binnenvaartschip zijn schroef nog heeft aan staan. De schipper roept allen achterin aan de muur. En dat is precies waar hij bovenop klapt door het schroefwater. Zijn vrouw veegt hem de pan uit. Maar de schipper ligt zo onhandig dat er bijna geen ruimte overblijft  om ook naar binnen te varen. Maar het lukt en enige tijd later varen we weer zonder problemen naar huis.

De kop is eraf. We hebben 12 mijl gevaren.