Digitaal logboek van de reizen van de Yazz.
Digitaal logboek van de reizen van de Yazz.

25 maart 2017; Yazz is er weer klaar voor

Zaterdag 25 maart is het prachtig weer en het derde weekend waarin we druk zijn om de boot weer vaarklaar te krijgen. In de vorige twee weekenden is het dek, sinds lange tijd, weer helemaal gepoetst.

Dat will zeggen, eerst helemaal met de hogedrukspuit schoongespoten na de winterse periode, daarna de kuip en dek gepolijst, vervolgens in de hardwax gezet en uitgepoetst en heb ik de koelvloeistof vervangen. Dat heeft al met al 2 weekenden gekost.

Vandaag wordt het motoronderhoud gedaan, waarbij de grof en fijn filters worden vervangen, het oliefilter wordt gewisseld, het luchtfilter wordt schoongemaakt en de motor wordt ontlucht. Dat laatste is altijd een dingetje; niet alleen moet je op het fijnfilter ontluchten, maar ook bij de hogedrukpomp moet ik altijd ontluchten.

Na de winter is het altijd spannend of de motor weer aanslaat. Eigenlijk is het helemaal niet spannend, want tot nu toe doen de Yanmars het altijd. Mijn truc is om eerst een paar seconden met de handel van de motorstop uitgetrokken de motor op de startmotor te laten draaien. Hiervoor zijn twee redenen; 1) na lange tijd stilstaan is alle motorolie in het carter gelopen en staat de motor ‘droog’. 2) hierdoor ‘gloei’ je de motor soort van voor, waardoor hij makkelijker start.

De motor start dan ook ogenblikkelijk en met de schroef draaiende, laat ik de motor een beetje opwarmen, zodat ik zometeen makkelijker de olie kan wisselen.

Na het motoronderhoud zijn de zeilen aangeslagen en is de buiskap weer geplaatst.

Tegen 17:30 is al het werk gedaan en Jeannet heeft zelfs al schoongemaakt aan boord.

We kunnen weer zeilen!

 

29 maart 2015; motoronderhoud

Na de tewaterlating, is de volgende taak het uitvoeren van het reguliere motoronderhoud. Daarna de motor starten en een paar minuten laten […]