Digitaal logboek van de reizen van de Yazz.
Digitaal logboek van de reizen van de Yazz.

29-30 augustus; Enkhuizen

Het is een prima weekend met mooi weer en een NNW windje 3 Bft. Een wind uit deze richting beteknt vanuit Lelystad voor het IJsselmeer altijd opkruisen, tenzij je naar Uk wilt. Maar dat willen wij niet en maken we een keuze richting Enkhuizen of Hindeloopen.

Als we het grootzeil en de fok hebben staan, op de Houtrib, hebben we 7-8 knopen wind en besluiten om maar meteen de gennaker te hijsen. Die blijkt als hij in de top zit, bovenaan gedraaid te zitten en dus moet dee weer naar beneden en daarna opnieuw omhoog. Voor het zwemstrand bij de Flevomarina staat de gennaker in vol ornaat. We hebben best veel bekijks van de andere schepen en niet alleen onze gennaker, hetgeen een mooi gezicht moet zijn, maar ook vanwege het grote snelheidsverschil t.o.v. de andere schepen.

Tot aan de ET-O kunnen we de gennaker blijven voeren,maar daarna moeten we scherper varen en strijken we hem en gaan met de fok verder. Naarmate we dicjter bij de ET-N komen zakt de wind er verder uit en met nog geen 3 knopen varen we de laatste meters richting de ingang van het Krabbersgat. DE 24-uurs moet vandaag finishen in Medemblik en met het wegvallen van de wind zullen er wel een hoop schepen niet kunnen finishen.

Als we de Compagnieshaven binnen varen rond een uur of 3, is het eigenlijk best rustig. We krijgen Romeo 2 toegewezen en met de kont naar de zon genieten we de rest van de middag van het mooie weer.

’s Avonds is het volle maan en dat levert nog een paar mooie foto’s op.

De volgende ochtend is de wind OZO en gaan we met wederom mooi weer terug. Richting Lelystad is het best druk en we hebben meer dan genoeg schepen om tegen te racen. Bij de ET-O hebben we een Bavaria 42 en een Hanse 415 die we voor kunnen blijven, terwijl de Bavaria met een gennaker zeilt. Halverwege het Commissarislicht loopt de Bavaria toch weg, maar de Hanse blijven we voor (het scheelt niks, maar hij kan ons niet voorbij). Ze blijken de 24-uurs te hebben gevaren, horen we (we varen nog geen 5 meter naast elkaar, Jeannet scherp sturend en vuile wind gevend aan de Hanse 🙂 )

Het was weer een lekker weekend.