Digitaal logboek van de reizen van de Yazz.
Digitaal logboek van de reizen van de Yazz.

Volendam 20-21 juni 2015

Dit weekend moet de zomer beginnen. Met temperaturen van rond de 13 graden zou je dat niet zeggen. Ook de voorspellingen zijn niet best; veel buien met een NW wind 3 bft. Het plan is om naar Volendam te gaan. Als we aan boord zijn is Yazz snel vaarklaar en Jeannet stuurt de Yazz achteruit de box uit. Nog even en ik ben het nieuwe retejong.

Als we de haven uitvaren kunnen we nog net mee de bakboordsluis in. Om 11:45 varen we de sluis uit. Een snelle schutting! Met een boot of 7 koersen op het Jagersgaatje af. De wind schift alle kanten op, van WZW tot WNW. Volendam is net niet bezeild. Toch weten we met de juiste zeiltrim, sturend op de tell-tales de snelheid er goed in te houden. De bewolking is dik maar in zoveel grijstinten en is bijna schilderachtig op sommige momenten.

Om 15:15 liggen we weer in de box, maar dan bij Marina Volendam. We maken een rondje door Volendam, een baan zoekende tussen alle, nu vooral Aziatische toeristen. ’s Avonds eten we weer hemels bij Smit-Bokkum; de gerookte zeebaars.

De volgende ochtend is het loodgrijs met buien. We wachten een grote af en varen dan uit om 11:30. met een ZW wind 4 Bft kunnen we ruime koers op Lelystad af. Het zicht is maar een paar mijl, dus we zien alleen loodgrijze luchten en groen-grijs water. Jeannet vind het sturen op kompas niks aan en laat mij achter het stuurwiel staan.

Terug bij de sluis moeten we een 1/2 uurtje wachten voordat we binnen kunnen varen. Met ons nog flink wat andere jachten, waaronder de Vivace, een Dehler 35 CWS.

Omdat er weinig wind is zal Jeannet de Yazz weer in de box afmeren. Dat gaat echt super en ik ben het nieuwe retejong.