Digitaal logboek van de reizen van de Yazz.
Digitaal logboek van de reizen van de Yazz.

Zeilvakantie 2012; dag 11

Na een paar mooie en zonnige dagen op Terschelling, zetten vandaag koers naar Makkum voor een rendez-vous met Anton en Nienke.

We hebben op Terschelling de nodige commotie meegemaakt; brand aan boord van een schip en een traumahelicopter die land naast het havengebouw.

Gelukkig was de brand snel onder controle door omstanders en voordat de brandweer(snel) ter plaatse was.

Het waait vandaag nog aardig; ZW 6 Bft en we vertrekken eerst op de motor door het Schuitegat  en met een enkel rif zeilend over de Slenk en verder.

Ook hier ligt weer een moddervette zeehond lui op een bank te zonnen..

Als we aan het eind van de West Meep zijn overweeg ik een tweede rif te zetten opmdat de wind intussen naar 7 Bft is aangetrokken, maar wacht toch nog. Op de Vliestroom hebben we intussen 32 knopen wind over dek en nu moet er een tweede rif in en ook de fok wordt gereefd. Ik laat het grootzeil zakken totdat het reefoog in het voorlijk op de giek ligt. Uit alle macht zet ik de reeflijn door, maar krijg het blokje niet op de giek…..

Met een maximale snelheid geklokt op 8,52 knopen stuiven we over het Wad richting Harlingen alle andere schepen ver achter ons latend 🙂

Omdat de wind intussen naar ZZW is geruimd is de Boontjes niet bezeild en we laten het dubbel gereefde grootzeil als steunzeil staan als we op de motor doorvaren. Ook hier hebben we wind tegen stroom en de boot stuitert behoorlijk. Opeens hoor ik een hoop gekraak en zie het grootzeil tussen het 2de rif en de top uitscheuren…..op de naad dat gelukkig wel…. We kunnen nu alleen maar verder op de motor.

Als we rond 16:00 uur bij Kornwerderzand aankomen blijkt het toch nog lastig te zijn om met 27 knopen wind aan loef af te meren. De wind oefent een dusdanig grote kracht op de boot uit dat je niet met een enkel middenlijntje afmeert. We zijn druk doende om extra lijnen aan de wal te krijgen als het licht op groen staat(voor hoe lang al???) Snel gooien we alles los en stomen full speed richting de brug, die vervolgens op rood gaat en wordt dicht gedraaid. Sh*t… kans gemist. We moeten een half uurtje wachten voordat de volgende lichting wordt geschut. We hebben even radio contact met de brugwachter over het hoe en wat, maar alleraardigst roept zij ons op voordat de brug weer wordt gedraaid. We schutten nu snel en sturen daarna in een streep op Makkum af, waar Anton en Nienke ons al op staan te wachten. Om 17:30 uur liggen we in de box.