Digitaal logboek van de reizen van de Yazz.
Digitaal logboek van de reizen van de Yazz.

Zeilvakantie 2012; dag 13

Omdat er geen zeilmakerij meer open was toen wij zaterdag in Makkum aankwamen en het zondag nog heel mooi weer was zijn we een dagje extra in Makkum blijven liggen om van het mooie weer te genieten.

Vandaag plannen we dus om in 1x terug te varen naar Lelystad.

Het waait toch weer aardig; ZW 6 Bft. We hebben geen grootzeil meer en moeten dus op alleen een voorzeil terug. Gegeven de windsterkte en richting besluit ik de Genua II te zetten. Daarmee kunnen we snelheid maken en ook nog redelijk hoog aan de wind zeilen.

Anton en Nienke zwaaien ons uit als we Makkum verlaten en we richting Kornwerderzand stuiven met 6 knopen.

 

Na een uurtje varen op een woest IJsselmeer, waar we toch een respectabele 6 knopen halen, als we niet te veel door de golven worden afgeremd,

slaat voor de tweede keer de pech toe. Terwijl ik wat foto’s aan schieten ben voor het blogboek, scheurt opeen de Genua II finaal aan flarden, en dit keer niet op een naad….

 

We hebben intussen 30 knopen wind over dek en ik moet naar voren om de Genua II te strijken. Aan een lifeline kruip ik over dek en haal de Genua II weg. Ik besluit om direct de gewone fok te hijsen terwijl Jeannet op de motor de Yazz op snelheid houdt en door de golven jaagt.

Met de fok op het voordek aangekomen doet de wind de fok al snel een aantal keren draaien terwijl hij ook voor een groot deel buitenboord en in het water hangt. Met heel veel moeite weet ik de pees in de rail te krijgen en ook nog voor de helft te hijsen als ik alle kracht uit mijn lijf voel stromen. Na een half uur vechten met de fok tegen de wind en het water, ik zit dan weer 1,5 meter boven het water en dan weer tot aan mijn oksels in het water, geef ik het op. Ik heb nog net voldoende kracht om mijzelf aan boord te houden en de fok weer weg te nemen en terug te kruipen naar de kuip. Zeiknat en uitgeput stuw ik de fok in het ruim en besluit benedendeks droge kleding aan te trekken. Nu wordt ik snel groen en geel, terwijl ik toch een rood pak heb…dus moet ik naar boven, naar de frisse lucht. Eenmaal weer aangekleed moet ik even sturen om de misselijkheid te onderdrukken en weer helemaal fris te worden.

Lelystad gaan we niet halen vandaag, met dit weer. Dat is zeker. We liggen ter hoogte van Workum, Hindeloopen . Maar met dit weer Hindeloopen binnenlopen en eventueel weer uitvaren is geen pretje. We besluiten dus Stavoren aan te doen en daar ons plan te overzien.

Als we eenmaal aan de wal in de oude haven van Stavoren liggen, zijn we beiden behoorlijk uitgeput en besluiten de dag verder aan de kade door te brengen.