Digitaal logboek van de reizen van de Yazz.
Digitaal logboek van de reizen van de Yazz.

20 mei 2009

Drie maal is scheepsrecht zeggen ze. Ik ga nu voor de derde keer proberen op Terschelling te komen. Eerdere pogingen zijn jammelijk gestrand in Makkum en Harlingen, vorig jaar.

De Watersport Vereniging Lelystad organiseert haar jaarlijkse Waddentocht van 20 t/m 24 mei 2009. En wij gaan mee.

Op 20 mei is het palaver en wij hebben gepland om om 9:30 uit te varen. Het eerste doel is Makkum, zo’n 35 mijl. En met een gemiddelde van 5 knopen ben je dan toch 7 uur onderweg. We varen uiteindelijk om 10:15 uit.

Volgens de GRIB files zal er weinig wind zijn, hooguit 8 knopen. Ik heb de GRIB files goed bestudeerd en weet dus ook dat het aan de westkant van het IJsselmeer iets meer dan een knoop harder waait dan aan het Oostelijke deel. Ik heb dan ook bedacht dat we vanaf de Sport C boei pal Noord sturen voor de kust van Enkhuizen langs, om later de ruimende wind te gebruiken om Makkum te bezeilen.

Als we echter de Houtrib uitvaren blijkt dat het veel harder waait dan de GRIB files lieten zien; we meten ruim 4Bft uit ZW-richting. Dat betekent met een bakstag windje richting Makkum; een zgn Makkie dus.

We voeren de grootste genua die ik heb, een 150% en we hebben de sokken er lekker in. We kunnen de grotere schepen bijhouden of voorblijven…voorlopig.

En het allerbelangrijkste: het is prachtig weer, maar het windje is wel fris.

Tegen twee├źn heeft Karin wel trek in een biertje na al dat sturen en sinds ik in de bediening zit vandaag serveer ik een koude Leffe Double uit.

Later op de dag begint het aardig door te waaien en de grotere schepen lopen nu op ons uit. Schepen van onze lengte (tot 10m) zien we alleen achter ons of helemaal niet.

Om 16:15 lopen we Makkum binnen, 6 uur na vertrek. Wij vinden het niet slecht en het lijkt er op dat wij heet eerste 10m jacht zijn dat binnen looptsmiley. De organisatie heeft voor ieder een plek gereserveerd en wij kunnen naar G20.

Wat in ieder geval zeker is, is dat Karin en ik de eerste zijn die een borrel te pakken hebben op de Steigerborrel van klokslag 17:00 uur!

Anton en Nienke zijn met de Wink ook mee en na de borrel besluiten we een pizza te gaan eten in Makkum. Kan ik iedereen aanraden, zie hier voor het adres.

Na het eten meteen naar bed, want morgen om 6 uur varen we weer uit!