Digitaal logboek van de reizen van de Yazz.
Digitaal logboek van de reizen van de Yazz.

25 april 2009

Wederom mooi weer voor een dagje zeilen. NNO wind 3 Bft. Het is redelijk druk op het water en hoog aan de wind zeilend loop ik in op een 35ft jacht. Ik probeer over het jacht heen te lopen, maar het jacht verdedigd zijn positie door mee omhoog te sturen.

Theoretisch kan ik hoger zeilen, maar het kost snelheid, teveel om dan nog in te lopen.

Opeens denk ik aan oude en vervlogen tijden; tijden waarin ik nog zeer fanatiek wedstrijd zeilde op verschillende Hobie’s (14,16 en 18). Een van de beproefde inhaaltechnieken die ik destijds als geheim wapen inzette was de verrassingsmanoeuvre door de vuile wind van de voorligger. Meestal zagen ze dit niet aankomen en waande zij zich veilig zolang ik niet hoger zeilde dan degene die ik aan het oplopen was.

Ik ben benieuwd of dit met de Yazz ook gaat lukken bij dit jacht. Langzaam kruip ik naar zijn spiegel, totdat ik een meter of 2-3 achterop zit. Door iets hoger te sturen dwing ik als het ware de voorligger mee omhoog te kruipen. Dan val ik zeer snel af, vaar een scheepslengte bijna haaks op de aan de windse koers van zonet en loef dan weer zeer sterk op. Dat is de theorie.
De schipper van het voorliggende jacht ruikt nog geen onraad als ik tegen ‘m aan kruip. Snel val ik af, schiet door de snelheid door zijn vuile wind heen en loef weer sterk op. In een mum van tijd ben ik het jacht door zijn vuile wind gepasseerd en loop nu verder uit, hoog sturend aan de wind.

De schipper (en zijn vrouw) kijken me verbouwereerd nasmiley.

De truc werkt ook op de Yazz!