Digitaal logboek van de reizen van de Yazz.
Digitaal logboek van de reizen van de Yazz.

16 juli; en weer terug naar Harlingen

Hoewel het niet eens slecht weer is, is het wel veel te fris voor de tijd van het jaar. Daarnaast zijn ze druk met waterstralen in het droogdok van Oudeschild, wat nogal wat hinderlijke herrie met zich meebrengt.

Los daarvan is Oudeschild altijd een prettige haven met goede accomodaties, maar we besluiten toch te vertrekken naar Harlingen. Met hoogwater Oudeschild vertrekken we met de gedachte dat we snel stroom mee zullen krijgen. Daarnaast verwachten we dat we met de westenwind alleen het eerste stukje op de Texelstroom voor de wind moeten en zodra we meer oost kunnen met ruime wind door naar Kornwerderzand.

Alle aannames kunnen ook meteen over boord. De stroom staat tegen tot aan de Javaruggen en de wind ruimt, waardoor we ook daar voor de wind moeten sturen. Daarbij zakt de wind wat terug tot 10-11 knopen. En we varen nog steeds met een rif.

Pas als we de boontjes opvaren, kunnen we proviteren van en ruime wind en stroom mee. We halen 9.4 knopen SOG, alles acher ons latend. Een Feeling 44, vol getuigd, doet nog een poging, maar kan niet inlopen.

In Harlingen lag al bruine vloot te wachten voor de SAS-brug en als we om 16:30 binnenlopen draait de brug direkt. We moeten nog tot 5 voor het heel wachten voordat we de Noorderhaven in kunnen varen.

Daar is het al aardig druk en ‘s-avonds als de laatste brug heeft gedraaid rest er slechts een smalle doorgang van brug tot brug. De Noorderhaven ligt ramvol.IMG_0421

Ik zie de volgende ochtend al voor mij als iedereen een uur na  hoogwater van 08:00 wil vertrekken. We besluiten dus om de brug van 07:25 te nemen.