Digitaal logboek van de reizen van de Yazz.
Digitaal logboek van de reizen van de Yazz.

17 juli; rendez-vous op Skylge

Opstaan om 05:30! Het is ons gelukt om de brug van 07:25 te halen en met ons gaat er nog 1 bootje, een platbodempje, mee naar buiten. In de werkhaven zetten we het zeil en zien ook dat het eerste stuk over de Pollendam niet is bezeild.

Jeannet stoot haar kanis behoorlijk tegen de giek omdat ze die niet zag onder de klep van haar pet. Even denk ik dat we terug moeten, maar gelukkig valt het mee en stuurt Jeannet de Yazz de Pollendam op; gereefd grootzeil omhoog en de motor aan varen we stroom tegen 5 knopen richting Skylge.

Als de jachten betonning van bakboorzijde overgaat naar stuurboordzijde, kunnen we de fok bijtrekken en zeilen we scherp aan de wind richting Blauwe Slenk. Opkruizend blijven we de platbodem, die alleen op de motor vaart, voor. Op de Blauwe Slenk is het nog steeds tegen de wind opkruizen en als we eindelijk de Vliestroom opvaren kunnen we de jachtenbetonning weer aanhouden en iets ruimer varen. Nu pas krijgen we stroom mee en we halen het platbodempje nu snel in met ruim 9 knopen SOG.

Dit is van korte duur helaas want zodra we de West-Meep opdraaien krijgen we weer stroom tegen. Met de inzakkende wind komen we niet verder dan 2.5 knopen SOG met bijna 5 knopen door het water. Twee en een halve knoop stroom tegen dus. Om de gang er een beetje in te houden zetten we de motor bij om de stroom dood te varen. In de Slenk moet de motor stand-by, maar we hebben hem hard nodig want de Slenk is pal tegen de wind in niet bezeild.

Hoe hard het in het Schuitengat stroomt bemerken we als Jeannet de Yazz tussen de havenlichten door de havenmond wil insturen. Ik moet even stevig ingrijpen maar alles verloopt verder prima. Om 11:30 liggen we afgemeerd aan hogerwal.

We hebben een rendez-vous met Janke en Jappie die ook ieder jaar rond deze tijd op Skylge zijn.

Het wordt intussen behoorlijk druk, nee ram-vol, in de Jachthaven en we zien schepen die we vanochtend in Harlingen zagen rond 13:30 binnen lopen.