Digitaal logboek van de reizen van de Yazz.
Digitaal logboek van de reizen van de Yazz.

6 september 2014; Zeilen met Heit & Mem

Er stond al een tijdje een afspraak in de planning om met Heit & Mem te gaan zeilen aan boord van de Yazz. Beiden zeilen ze, 85 en 88 jaar oud, nog regelmatig met hun eigen jacht, een Wing 7,5m, op de wateren rondom de Veenhoop.
Uitgangspunt is dat het weer niet te ruig moest zijn en niet te koud of te nat. Eigenlijk zou het gewoon prachtig weer moeten zijn voor dit tochtje.

Maar, zoals vaker in dit land, is het weer maar matig te voorspellen. Dit weekend gaat het dan gebeuren en dus zeilen we op vrijdag naar Lemmer. Althans zeilen was de bedoeling. Het weer is mistig en er staat geen wind (minder dan 2 Bft) en dus motoren we vanuit Lelystad naar Lemmer met een kruissnelheid van 5 knopen. We hebben tenslotte de hele dag de tijd.

De volgende dag komen Heit en Mem rond 11:45 uur aan boord. We liggen in de oude gemeente haven van Lemmer met de punt naast een vinger stijger. Zodoende kan Mem redelijk makkelijk aan boord komen.
Het is nog steeds mistig als we uit varen rond 12:30 uur, met een 7 knopen wind uit NW richting.

Gelukkig staat er genoeg om ook echt te kunnen zeilen en het blijft zo voor iedereen comfortabel. Het zicht echter houdt niet over en we kunnen nauwelijks de kust rondom Lemmer, zijnde de Friesche Kust , de Friesche Hoek en de Rotterdamse Hoek zien.

helaas heb ik de camera nog op time-lapse staan(kwam ik achter nadat we weer terug waren in de haven) zodat het niet het beste filmpje is geworden dat ik ooit heb geschoten, maar wel eentje met grote emotionele waarde.