Digitaal logboek van de reizen van de Yazz.
Digitaal logboek van de reizen van de Yazz.

28 oktober 2018; Single Handed

Single handed zeilen heb ik sinds ik met Jeannet zeil niet meer gedaan. Dat is pure luxe, want wat is er mooier dan met z’n twee├źn een passie delen, toch?

Het is mooi weer, maar het is al koud en Jeannet heeft geen zin om met die kou het water op te gaan. Ik MOET zeilen, dus besluit ik om maar weer eens single handed te gaan varen. Dat is de eerste keer met de Dehler 37.

Uiteraard gaat dat prima, hoewel ik met de Dehler 31 met een enkel lijntje op de middenkikker, de boot kon afmeren, zal dat met de 37 niet zo makkelijk gaan. Dat betekent dat afmeren op de achterlijn moet, en dan het schip naar de wal sturen en de middenlijn vastmaken. Ik moet tenslotte 2x de Prinses Margrietsluis door.

Het is rustig op het water als rond 12 uur bij de sluis kom. Ik moet wel een schutting laten lopen vanwege 2 grote binnenvaartschepen. Maar daarna ben ik de enige, samen met een binnenvaartschip.

Met de stuurautomaat kan ik prima 2 handen inzetten om het zeil te hijsen en dat allemaal vanachter het stuurwiel. De Dehler is prima ge-outillieerd om single handed gevaren te worden.

Het waait nog aardig door, dus toen ik aan het remmingwerk voor de sluis lag te wachten heb ik een rif getrokken en dat komt mij nu goed van pas. De windmeter heeft kuren, dwz dat deze niet meer dan 8 kts aangeeft, maar kijkende naar de golven en ditto koppen, schat ik het een knoop of 17 in.

Ik ga naar de Rotterdamse hoek, beetje bakstag windje, om vervolgens aan de wind weer terug te gaan. al met al zeil ik in totaal 15 mijl. De wind trekt zelfs nog een beetje aan. Het is best koud, dus ik trek ook mijn zeiljack over mijn kleding aan om het winddicht te krijgen.

Als ik terugkom bij de sluis kan ik direct naar binnen varen; er is niemand. In de sluis heb ik net de achterlijn op een bolder gezet, als de sluiswachter de brug al opent. Zelden zou snel geschut en ik bedank de sluiswachter voor zijn service.

Vanaf de brug wordt ik toegeroepen; blijkt Jeannet boven aan te staan en die wil graag met terug naar huis. Direct als ik de brug onderdoor ben stuur ik stuurboord naar het remmingwerk, als net voordat ik het bereik vastloop.?? Even in de achteruit en terug naar midvaarwater en dan naar het remmingwerk om Jeannet aan boord te laten. In mijn hoofd had ik al helemaal uitgedacht hoe ik thuis weer zou aanleggen, maar met Jeannet aan boord hoef ik me daar niet meer over te bekommeren.

Een dagje single handed was weer goed voor het zelfvertrouwen. Ik kan het iedereen aanraden om bij tijd en wijle eens te doen.