Digitaal logboek van de reizen van de Yazz.
Digitaal logboek van de reizen van de Yazz.

17-18 april 2010

(Noodgedwongen) Een weekendje Single Handed zeilen.
Het is een weekend met veel mooi weer. Op zaterdag een 3-4 Bft. Totdat ik bij de Noordkardinaal( ET-N1) kom van het Enkhuizerzand. De wind draait werkelijk alle kanten op dus het is even pielen. Als ik bij de ET-N1 kom strijk ik de zeilen en loop de Compagnieshaven binnen. Wederom aan Oscar kan ik afmeren. Ik verheug me nu al de warme broodjes van morgenochtend uit het winkeltje/bakkerijtje in de haven.
Maar eerst, traditiegetrouw als ik Single Handed Enkhuizen aan doe, haal ik een kibbeling menu bij Piet. (Langs de oude kade muur richting de Kameel), bruggetje over en dan eerste visboer aan je linkerhand. Let op ze sluiten om 19:00 uur…)
Dit keer ben ik op tijd.
Dan nog even een rondje door de havens. De Dehlerclub ligt er ook, maar ik heb ze niet kunnen vinden. Wel heb ik een paar mededehlers zien lopen 🙂

Op zondag is het al vroeg heel mooi weer. Helaas betekent dat ook vaak weinig wind. Ik meet net 2Bft. Om 11:30 vaar ik uit en net buiten het Krabbersgat hijs ik de zeilen. De snelheid ligt rond de 2-3 knopen. Dat gaat een lang tochtje worden.
Later stort de wind helemaal in. Links en rechts varen nu de zeiljachten op de motor. Ik drijf met 0.78 knoop rustig verder. Met deze zon moet er later wel wind komen.

Net als ik denk “met deze snelheid (0.5 knoop) duurt het nog 4 uur voordat ik bij de hoek van het Enkuizerzand ben….” begint het weer een beetje te waaien en alras loop ik 3 knopen…dat biedt perspectieven.

Als ik de ET-N passeer wordt ik aan bakboord voorbij gevaren door een nagelnieuwe Hanse 30 of 31 foot met 3 Heinrichen aan boord….
Onderling worden er bevelen uitgevoerd (hij zal toch niet zo duiken denk ik nog smiley)
Ze moeten mij ruimte geven en zodra ze voorbij de ET-O zijn draait de kop in de wind en wordt het grootzeil gehesen. Ik heb intussen mijn melkmeisje ingezetsmiley
Heinrich denkt door deze move voor te kunnen blijven en ik heb wel trek in een beetje sparren (hoewel ik denk dat ze het kunnen vergeten….)
In no-time ben ik er op en erover en zie ze kleiner en kleiner worden en de bevelen luider….
Voor mij ligt de volgende Heinrich al te wachten om een deuk in zijn ego op te lopen. Intussen loopt Yazz 5,5 knoop (150 graden bakstag windje 10 knopen TWS). Deze badkuip met alleen een genua knippert 3x met de ongetwijfeld blauwe ogen en voorbij ben ik….

Toch nog een heerlijk stukje zeilen vanaf de ET-O naar de Houtrib.
Maar eerlijk is eerlijk ik had het leuker gevonden met z’n tweetjes….