Digitaal logboek van de reizen van de Yazz.
Digitaal logboek van de reizen van de Yazz.
Last trip 2018

Laatste trip 2018, 3-4 november

Dit blijkt onze laatste trip voor 2018 te zijn geworden. In het weekend van 3-4 november is het nog prachtig weer en kan er dus nog even lekker gezeild worden. Hoewel de zon schijnt is ht wel behoorlijk fris.

Bij de sluis is het druk met vrachtverkeer en we missen net een schutting. Als we liggen te wachten komen er 3 vrachtschepen aan en de 4 is al in zicht. Het zijn echter geen heel grote schepen en tot mijn verbazing gaat het licht op groen als het derde schip de sluis is ingevaren. We kunnen dus met de jachten, mere dan ik had verwacht, toch nog met deze schutting mee.

De wind is ZO en als we de sluis uitvaren kunnen we het grootzeil al hijsen. Hierdoor kunnen zodra we de pier voorbij zijn onder zeil verder.

Voor ons liggen 3 zeiljachten, die kunnen we mooi gebruiken om te jagen en achter ons liggen 2 jachten en een IFKS skûtsje. De 2 jachten achter ons lossen we snel en we lopen sneller en hoger dan het skûtsje, maar zijn aan lijzijde waardoor wij niet zichtbaar zijn. Jeannet is er niet gerust op, maar ik heb al gezien dat we voorlangs kunnen en dat gebeurt ook.

De koers staat op Enkhuizen en omdat de win wat zal ruimen in de loop van de dag stuur ik een lagere koers zodat we later dan met de wind kunnen meevallen. We varen dus over stuurboord koers 10 graden hoger dan de 258 die nodig is om in Enkhuizen te komen.

Ter hoogte van Oudemirdum, hebben we allen nog een Bavaria 38 voor ons, die met een grote genua vaart, maar wel een ruimere, koers stuurt. De snelheid ligt gelijk, wij varen scherp zij ruimer. Het skûtsje ligt daar weer een heel eind achter.

Als we op de aanloopkoers naar Enkhuizen liggen komt de Bav dichter en dichter bij ons, hij stuurt hoger en wij nu wat lager, maar de afstand blijft gelijk en we hebben ze dus niet kunnen inhalen. De wind is uiteindelijk niet voldoende geruimd om er voordeel uit te halen.

We meren af, rond 15:00 uur, naast de speeltuin in de Compagnieshaven, waar ook een hele vloot Duitse jachten, merendeels gehuurd, voor het havenkantoor aan de de steiger liggen. We maken met het laatste licht nog snel even een wandelingetje door Enkhuizen voordat we bij de Mastenbar gaan eten. We kunnen daarna zo de kajuit inrollen.

De kachel gaat aan, maar ‘s-nachts is met 2 graden niet echt warm en de kachel heb je echt nodig om ‘s-morgens de kou uit de boot te verdrijven.

Ook op zondag is het mooi weer en koud maar met een ZO wind kunnen we strak naar Lemmer. Al wat er voor ons zit is geen partij en als de wind inzakt loopt iedereen ons op de motort weer voorbij. Toch trekt de wind weer aan en kunnen we mooi doorzeilen, terwijl de rest motort.

Last trip 2018

Het was een mooie afsluiting van een mooi seizoen met veel zon en veel Noordelijke winden, die pas na de zomervakantie verdwenen. We hebben iets meer dan 900 mijl gevaren dit jaar, iets minder dan anders. Dat komt omdat we in de vakantie minder mijlen hebben gemaakt dan andere jaren en in september door het weer een paar weekeinden niet hebben gevaren.