Digitaal logboek van de reizen van de Yazz.
Digitaal logboek van de reizen van de Yazz.

27-28 mei, 1ste keer naar Andijk

Andijk, lang geleden en in een ander leven ben ik daar een keer geweest, maar met Anton en Nienke toen ik de eerste Yazz had gekocht.

Al die jaren daarna ben ik er nooit meer geweest, maar dit weekend gaan ik met Jeannet en de Yazz naar Andijk.

We hebben een goede wind en kunnen in 1 rak door naar Andijk. Het is ook prachtig weer dus we genieten in een korte broek en een t-shirt van het zeilen bij mooi weer.

Als we in Andijk aankomen kijken we eerst in de verenigingshaven. Maar die ligt in de luwte en is snikheet. We gaan dus in de grote commerciƫle haven liggen. Aan de meldsteiger ligt een schip met de kop in de wind en een ander Duits schip probeert ook af te meren, maar onduidelijk of hij nu naast het reeds afgemeerde schip gaat liggen of dat hij ervoor gaat liggen. Het eerste is het geval en als wij ook aan de meldsteiger liggen meld de schipper van het eerste Duitste jacht dat er niemand aanwezig is en dat je maar een plek moet uitzoeken.

Jeannet wil eigenlijk in een box en als wij de 2de rij invaren en een box hebben uitgekozen komen we midscheeps volkomen klem te liggen tussen de twee palen. De box is niet breed genoeg. Inschattingsfoutje dus. met enige moeite kunnen we Yazz weer achteruit duwen en ik besluit dat we dan aan de dijk gaan liggen. Maar een meter van de kant loop ik aan de grond en kan dus niet afmeren. Het is te ondiep langs de kant. Toch maar een box dus maar nu in de eerste rij. Er liggen meer grote jachten dus dat moet wel lukken, en zonder problemen verder meren we af met de kop in de wind. Het is bloedheet maar het windje brengt enige verkoeling.

De volgende dag moeten we bijna voor de wind terug, dus kruisen we een beetje af, eerst richting de Kreupel, dan een slag naar Enkhuizen en dan in een streep naar Lemmer.