Digitaal logboek van de reizen van de Yazz.
Digitaal logboek van de reizen van de Yazz.

Retourtje Andijk met een verrassing

Het weekend van 18 en 19 juli beloofd een prachtig weekend te worden midden in de vakantie periode. Dat betekent lange wachttijden bij de Prinses Margrietsluis en daar hebben we geen trek in. De afgelopen jaren wordt het daar drukker en drukker en niet alleen pleziervaart, maar zeker ook de beroepsvaart draagt daar sterk aan bij. Wachttijden van 2 uur is allang geen uitzondering meer en lijkt soms zelfs eerder de norm te worden.

Wij besluiten dus om vrijdagavond al uitte varen en de nacht door te brengen als toerist in eigen dorp in jachthaven de Friese Hoek. Het grappige is dat als je in de jachthaven ligt, zelfs in je eigen dorp, dat je ook echt het gevoel hebt dat je weg bent. Dus besluiten we ook te gaan genieten als een toerist door uit eten te gaan bij de Baai van Lemmer. Een top restaurant waar je menu altijd vergezeld wordt een een reeks aan heerlijke amuses.

De volgende ochtend kunnen we zonder te haasten uitvaren en we trekken snel het zeil omhoog om al zeilend met halve wind de Lemstergeul uit te varen.

Qua wind hebben we niets te klagen en het is een ideale zeildag; in een t-shirt met korte broek zeilen we met gezwinde spoed richting Andijk. Met dat hete weer voor de boeg is het prettig om in een niet te afgesloten haven te liggen, zodat je ieder zuchtje wind ter verkoeling hebt.

In de haven is er plek zat en we genieten de rest van de dag van het weer en de omgeving. Dan geeft Jeannet een gil; er komt een mail binnen van de fokker dat het nestje met puppies is geboren op 14 en 15 juli en dat dat we ons pup dus mogen verwelkomen rond half september. Eindelijk hebben we de bevestiging waar we al een tijdje op zitten te wachten. Er komt dus een scheepshond 🙂

Zonsondergang in Andijk

‘s-Morgens komt Jeannet na het douchen een Entelbucher met zijn baasje tegen en met een enthousiast verhaal gaan we samen nog even bij de boot waarop de Entelbucher woont een kijkje nemen en een praatje maken. We willen veel weten over hoe een hond aan boord wordt ervaren en ook hoe de hond het ervaart. We worden weer een hoop wijzer. Het nieuws houdt ons erg bezig dus het goed dat we weer kunnen zeil ter afleiding.

Ook nu kunnen we halve wind terug naar Lemmer zeilen met 14 kts wind halen 6.2 kts SOG. Later zullen we er nog meer uitpersen tot 7,5 kts SOG. Op de golven surfend tikken we zelfs de 8.2 kts aan.