Digitaal logboek van de reizen van de Yazz.
Digitaal logboek van de reizen van de Yazz.

2024 UPDATE: HP-33 gratis via DigiPilot is terug!

Update 2024: Sinds 5 december 2023 is het programma DigiPilot weer terug van weggeweest. De versie met stroomkaart voorspellingen lopen van 1-11-2023 t/m 31-12-2024 is hier te downloaden.

Update 2019: Per 1 mei 2018 is het programma DigiPilot komen te vervallen. Er is geen gratis alternatief voor handen.

Update 2018: Er is een nieuwe versie 4.8  van Digipilot beschikbaar en is er ook een Mac versie beschikbaar. Ik heb de links naar de Windows en Mac versie per 20 april 2018 aangepast.Met de toegenomen restricties t.a.v. .SWF files (Flash files) werkt de procedure die hieronder is beschreven niet meer…..en staat er nu slecht vanwege historische redenen. De downloads zijn voorlopig nog beschikbaar hoewel er geruchten gaan dat Defensie DigiPilot de nek omdraait tzt.

Wie regelmatig op stromend water vaart weet de HP33 kaarten van de Nederlandse Hydrografische Dienst te waarderen. Wat nog heel erg 2010 was, zijn de kaarten van de StroomAtlas HP33. Wat velen wellicht niet weten is dat de Hydrografische Dienst een gratis Windows software pakket ter beschikking stelt waarin deze kaarten zijn te raadplegen. De software is te downloaden via hun site.

Wat maar heel weinig mensen weten is hoe je de stroomatlas zelf als afbeelding kan opslaan en kan gebruiken op een willekeurig device zoals laptop, tablet, phone etc.

De stroomkaarten zijn namelijk als Adobe Flash files opgeslagen op je pc en direkt in een browser, dus zonder behulp van DigiPilot, te bekijken. Daarmee zijn ze dus ook geschikt om zelfstandige plaatjes van te maken die je op een willekeurig device kan bekijken.

Hieronder beschrijf ik hoe dit werkt:

 1. Download DigiPilot de Windows(7/8/10) versie hier of de Mac versie hier ( werkt per 20-04-18, maar is niet gegarandeerd voor de toekomstige versies…)
 2. Installeer de software en volgde instructies op.Als je geen wijzigingen in de installatie folder maakt staat na installatie de software op je harde schijf in de map:
  1. Windows: C:\Program Files (x86)\Netherlands Hydrographic Service\Digipilot 4.8
  2. Mac: harddrive\Applications\Digipilot
 3. De zgn. SWF files, de kstroomkarten, staan in de folder
  1. Windows: C:\Program Files (x86)\Netherlands Hydrographic Service\Digipilot 4.8\images\h
  2. Mac: harddrive\Applications\Digipilot\Images\h
 4. Open deze folder zoals in stap 3 getoond.
 5. De stroom kaarten zijn de files die beginnen met hp en eindigen op .swf.
 6. Open nu een browser (Chrome, Firefox en IE werken allemaal, mits je wel de Adobeplayer hebt geinstalleerd, maar dat is bij 99% van de mensen het geval)
 7. Sleep nu zo’n hp****.swf file in de geopende browser. De stroomkaart voor het specifieke uur en plaats staat nu op je scherm.(Vb hieronder zoald getoond in IE op Windows 8)
  Clipboard-2

Om de getoonde kaart nu als plaatje of PDF file op te slaan die jet het volgende: deze instructie is gebaseerd op het openen van het file in Chrome (werkt ook in Firefox en IE maar daar moet je eerst een PDF reader voor hebben zodat je naar een PDF betand kan printen zoals Nitro reader bv hier gratis te downloaden (of hier zonder registratie

 1. Klik met je rechtermuisknop op de stroomkaart om een menu te openen
 2. Selecteer de optie Afdrukken(met je linkermuisknop)
 3. Klik op de knop wijzigen bij het Bestemming en selecteer: opslaan als PDF
 4. Klik op de knop opslaan en selecteer de map waar je het PDF bestand wilt opslaan. Geef het ook een duidelijke naam zoals bv Harlingen5uurnaHW
 5. Als je NitroReader hebt als PDF reader, open dan het zojuist opgelsagen PDF bestand in NitroReader. Kies de optie Extract Images uit de menubalk om de stroomkaart als plaatje op te slaan
  NitroReader
 6. Je hebt nu een plaatje, dat zich heel goed in detail laat uitzoomen die op een willekeurig device kan gebruiken.

Het is even wat handwerk maar reuze handig voor onderweg!

Dat heb ik natuurlijk ook gedaan en zie hier het resultaat.

HW 2014 COVER

DISCLAIMER: ik heb op geen enkele wijze persoonlijke belangen in de bovengenoemde producten