Digitaal logboek van de reizen van de Yazz.
Digitaal logboek van de reizen van de Yazz.

10 april 2009

Wat een geweldige dag om te zeilen. Temperaturen van rond de 20 graden een ZO wind 4 Bft, strak blauwe hemel en weinig boten nog op het water.

In de Houtrib zijn afgelopen week alle boten weer te water gelaten. Er is dus veel bedrijvigheid op het water; poetsen, schuren, luieren en wat al niet meer… Zeilen doen er maar weinig nog…

Rond 12:30 vaar ik uit, sukkel de haven uit en net buiten de haveningang draai ik de kop in de wind. Het grootzeil staat in no time en snel staat ook de fok bij. Ik heb de gewone fok aangeslagen, hetgeen later op de dag een goeie keus blijkt te zijn.

De wind is vlagerig, maar komt redelijk stabiel uit de ZO hoek. Ik stuif werkelijk de Marina voorbij en moet nog ff een beetje ruimte maken voor een vrachtschip dat net van onder de dijk komt opstomen. Sinds ze daar aan het baggeren zijn (denk ik althans) komen de binnenvaartschepen werkelijk uit alle hoeken en gaten. Vroeger kwamen ze alleen van voor of en vanachter…

Ik stuur parallel aan de dijk richting de Ketelbrug. De wind trekt ook aan. Ik meet toch regelmatig 18 knopen wind. Een enkele keer loopt Yazz zelfs uit het roer…

Ter hoogte van de midvaarwaterboei HR-A besluit ik een kroketje in Urk te gaan halen….

Net onder Urk realiseer ik mij dat het Goede Vrijdag is en dat Urk wel op slot zal zitten….
Ik draai om en koers op 223 graden weer richting Lelystad.
Ter hoogte van de Trintelhaven vaar ik onder een paar buien door en de wind trekt aan naar 20 knopen in vlagen. Ik heb nu mijn handen vol; sturen en met de schoot de vlagen opvangen. Ik loop toch het meest van de tijd meer dan 6,5 knoopsmiley

Om 16:30 lig ik weer in de box. Tijd voor een biertje en een beetje zon op mijn bleke bast.