Digitaal logboek van de reizen van de Yazz.
Digitaal logboek van de reizen van de Yazz.

29 maart 2009

Even leek het erop dat het dit weekend niet ging lukken, weather wise dan. Maar tegen een uur op 11 klaart het mooi op in Lelystad en het waait uit een NW hoek.

Anton & Nienke hun schip is nog niet vaarklaar en Anton(70) heeft ook wel zin om ff een trippie te maken.

Ergens tussen 12 en 12:30 uur varen we uit. Vooraf heb ik een rif in het zeil getrokken, want er loopt toch ruim 16 knopen wind. En dan moet je echt een rif trekken in een Dehler 31(althans als je wilt dat ie niet uit het roer loopt aan de wind). Gewone fok erop en gaan met die banaan.

De hemel kleur blauw als we de Houtrib uitstuiven; 28 graden aan de wind en 5,3 knopen. Anton stuurt en ik doe de zeiltrim.

Ik probeer wat schootvoeringen uit; buiten de verstaging om, binnen de verstaging door of tussen de verstaging door. Dat laatste lijkt toch het beste te werken vandaag.

Onder ons zien we, na later blijkt, een J92, vol getuigd en 4-5 man aan boord moeite hebben met de wind en onze snelheidsmiley en hoogte. Later lopen ze toch een beetje onder ons door en maken een klap waardoor ze bakboord liggen en wij moeten achterlangs sturen. Heel even overleggen we of ze zullen inpakken. Het is een trainingsschip van Roy Heiners zeilschool, dus altijd leuk om ff te sparren. Maar Anton vaart liever zijn eigen koers en weg zijn we. We spelen nog wat met de overloop en krijgen uiteindelijk 6,3 knoop op een aan de winds rak(30 graden) uit de Yazz geperst.

Later koerst Anton ruime wind richting Ketelbrug; we halen 6,9 knopen nadat we het rif er weer uitgetrokken hebben. Rond 15:00 uur koersen we weer richting Lelystad met 11-12 knopen wind uit NW richting en een snelheid van 6,5 knoop!

Andere schepen in de buurt zullen wel balen want we lopen ze er allemaal uit en voorbij. En al die schepen zijn groter dan de Yazz!

Het enige schip dat we er niet uitlopen is een heel groot leeg binnenvaartschip onder Belgische vlag. We houden hem goed in de peiling en als we de Houtrib weer binnenlopen passeert het schip ons tussen het Commissarislicht en ons schip. Leeg kan ie kennelijk makkelijk buiten de betonning varen.

Om 17:00 uur stappen we weer in de auto om thuis ff een neut te pakken. Het was een fantastische dag, ik heb spierpijn van het werken(heerlijk), ben rozig en kan er weer een week tegenaan!