Digitaal logboek van de reizen van de Yazz.
Digitaal logboek van de reizen van de Yazz.

29 maart 2008

Het seizoen is weer begonnen!smiley
Vandaag wederom met de stuurautomaat bezig geweest. Afgelopen woensdag nog eens wat tips nagelezen over het instellen van de Authelm ST 4000. Het bleek dat de handleiding niet juist is. Om in het kalibratie menu te komen moet je eerst 5 sec de Standby knop ingedrukt houden. Op de display komt dan CAL te staan. Standby loslaten en opniewu 5 seconden ingedrukt houden. Dan pas kom je in het calibratie menu. Nu kon ik de kompaskoers aanpassen aan die van het stuurkompas, en nog wat andere zaken.

Ook moest ik nog een beetje waterproof vet in de stuffing box smeren, want die druppelt. Tubetje van Volvo Penta (het blauwe vet voor € 3,85 gekocht Rühl jachtmotoren. Eindelijk ook eens iets dat niet schreeuwend duur is)

Vandaag dus wederom eerst op de motor de automaat getest. En warempel hij deed het!
Het zonnetje scheen en er stond een vrij krachtige(5Bft) ZZW wind.

Ik had bij het vertrek geen fok aangeslagen dus dat moest ik toch nog alsnog doen. Best een lastige klus met de kop in de wind en 5Bft je fokkeschoten inscheren. Met de motro op 1000 rpm en de kop in de wind en de stuurautomaat bij is het me uiteindelijk gelukt. Leermoment: eerst de schoten inscheren an dan pas de fok aanslaan. Gaat een stuk professioneler.

Omdat ik pal onder de dijk Lelystad-Enkhuizen lag had ik wel wind , maar een spiegeglad water. Snel het grootzeil erbij en ruime wind de houtrib uitgezeild. De fok stond helemaal dicht en dus alleen op het grootzeil 5,8 knopen en ik moest nog beginnen!

Na het Commissarislicht richting Enhuizen gestuurd en toen bleek de 5Bft toch wel stevig door te zetten. Dus weer kop in de wind en eerste rif gezet. Was een goede oefening zo na de winter. Als je alleen zeilt leer je snel. Het is toch allemaal wat roestig zo’n eerste zeiltocht.

Vlak voor de Trintelhaven overstag en koers terug naar Lelystad. Op 30° schijnbare wind, een beetje geknepen, kon ik strak onder het Commissarislicht door. Met nog een slag voorbij de Houtribhoek en daarna met de laatste slag naar Deko Marina.

Na het afmeren in de box nog even de lekkage gecheckt. Ongeveer een borrelglaasje water nog maar. Ik denk dat het vet zijn werk heeft gedaan.

Wat een prachtige dag om het seizoen te beginnen!