Digitaal logboek van de reizen van de Yazz.
Digitaal logboek van de reizen van de Yazz.

21 maart 2009

Het is even stil geweest omtrent de belevenissen met de Yazz, maar na een paar weekendjes hard werken was het 21 maart 2009 weer zover. De eerste tocht van het nieuwe seizoen.

Ik ben een voorstander om de boot in het water te houden; je kan dan immers langer doorzeilen. Afgelopen jaar is de boot rond 1/2 november winterklaar gemaakt en begin maart 2009 weer vaarklaar. Er is dus zo’n 3,5 maand niet gevaren, tegen 5 maanden als het schip de wal opgaat.

En je zal afgelopen weekend maar op de wal gestaan hebben! Wat een pech, want het was werkelijk fantastisch zeilweer.

Zaterdag 19 maart was een echte lente dag, het kon niet beter op het begin van de lente. In Leystad scheen de zon volop, met een strak blauwe lucht, met een zeer zwakke W-wind, 1 Bft.

Al vroeg (10:00 uur, is zeker voor de eerste keer vroeg) was er een hoop bedrijfigheid aan boord om de boot gereed te krijgen voor het weekend. Proviand kasten vullen, bedden opmaken etc. Intussen was de wind in kracht verdubbeld! 2Bft uit het Westen.

De koers zou richting Hoorn gaan en om 11:30 uur lag de Yazz afgemeerd aan de westzijde van westersluis, in de Houtribsluizen. Een ander jacht meerde eveneens aan de westzijde van de sluis en een Urker vissersboot bleef achterin een beetje hangen in het midden.

Ik verbaas me altijd hoe weinig verval er is in de Houtribsluizen en na een half uurtje stuurde ik de Yazz door het gaatje in de dijk uit richting Hoorn, werkelijke koers 299 graden. De wind was slechts zelden meer dan 4 knopen en de snelheid zelden meer dan 2,5 knoop. Met zo’n 15 mijl te gaan ging dit tochtje dik 6 uur duren…..

De zon scheen volop en, hoewel dik ingepakt, was het primna vertoeven aan dek. Rustig gleed de Yazz op Hoorn af. Slechts een enkel ander jacht gleed langs de horizon.

De voorspelling had een W-NW wind kracht 1-3 en toenemend afgegeven. En inderdaad zo tegen 15:00 uur trok de wind aan naar 4Bft ruimend naar het NW. Hierdoor kwam de aan de windse koers 20 graden boven Hoorn uit.

Met een klap te maken langs de Zuiderdijk zocht ik de Sport boei op het Hoornse Hop om vandaar de laatste klap naar Hoor te maken. Die boei heb ik niet kunnen vinden (ligt die er ’s winters wel??). De klap heb ik wel gemaakt op de gegiste positie van de boei, nu ja iets je verder doorgestoken om aan de wind Hoorn te kunnen bezeilen….

Eenmaal aangemeerd in de jachthaven van de watersport vereniging en met het kacheltje aan de eerste nacht doorgemaakt. Heerlijk dat het seizoen voor mij weer is begonnen.