Digitaal logboek van de reizen van de Yazz.
Digitaal logboek van de reizen van de Yazz.

Refit

Na 29 jaar zijn de teak banken op, over en uit. En na 10 seizoenen is ook het canvaswerk weer aan vervanging toe. Hoewel het misschien nog wel 2 seizoenen mee had gekunt. Dat geldt zeker voor de maindrop en de stuurwielhoes. De buiskap was al behoorlijk gaar en de raampjes werden ook meer en meer melkglas. De kuiptent is ook al zo oud als de boot; nog bruikbaar maar daar is alles mee gezegd.

Het plan van aanpak was als volgt:

  • Oktober 2023 nieuw canvas bestellen
  • Juni 2024 teak banken vervangen

Voor het canvas van de maindrop en de buiskap, wilden we ook de kuiptent vervangen. Daarnaast is voor de hind extra schaduw nodig. Tot nu toe werkte we met een stuk doek dat we over de buiskap spannen, maar praktisch is het niet. Het idee is om een verlenging aan de buiskap te maken net zover, dat de overloop nog net vrij kan lopen. Daar komt dan ook meteen een afdichting bij om een soort mini kuiptent te maken. De kuiptent wordt een 2de verlenging om de kuip helemaal af te dekken .

Het vervangen van de teak banken is als volgt aangepakt:

  • Afsteken van het teakwerk
  • Afsteken van de lijmresten
  • Afschuren van de restanten tot een schoon oppervlak met korrel 60
  • Mal maken voor de nieuwe kunst-teak (EVA foam 6mm) platen
  • Ontvetten met Aceton
  • Nieuwe delen plaatsen en afvoegen met Sikaflex 290 kitnadenrubber

Voor het afsteken van het teakwerk heb ik een speciale kunstof hamer gevuld met korrels, een steenbeitel, een grote botte schroevendraaier met afgeslepen ronde hoeken (tegen het krassen) en een plamuurmes gebruikt om het oude houtwerk af te steken.

Datzelfde heb ik gebruikt om de lijmresten af te steken en daarna met een schuurmuis met schuurpad korrel 60 opgeschuurd totdat alle lijmresten waren verwijderd.

Met mallenplastic en dubbelzijdig tape heb ik de banken afgeplakt en de omtrek met een stift gemarkeerd waarmee het EVA foam is uitgesneden.

Nadat de uitgesneden delen op de juiste plek zijn geplakt heb ik met Sikaflex 290 de nuitenranden afgekit om te voorkomen dat het inwatert. Het eindresultaat ziet er als volgt uit:

Het kunstteak is EVA foam. De vraag blijft hoelang dit goed blijft, maar dat gaan we aan den lijve ondervinden.