Digitaal logboek van de reizen van de Yazz.
Digitaal logboek van de reizen van de Yazz.

Rustig beginnen

Het is 12 juni en we zijn voor het eerst samen en met JeppeQ in staat om te zeilen. Het is prachtig weer, maar het waait aardig. Op de windmeter zien we regelmatig 21kts en meer voorbij komen over dek. Sinds gisteren loopt JeppeQ ook zelfstandig over de loopplank aan boord; hoeven we hem niet meer aan- en van boord te tillen met 30kg.

We missen net de aansluiting met de sluis, dus een rondje wachten aan het remmingwerk. Achter ons komt een groot zeiljacht met een decksaloon richting het remmingwerk, maar loopt dan vast. Ze kunnen niet aan de kant komen.

Via de marifoon horen we dat ze vast zitten met 2.40 meter op 1-2 meter uit de kant. De sluiswachter laat weten dat ze de eerste zijn die vastlopen (wij zien ook maar 1.90 -2.00 meter op de diepte meter) maar zal doorgeven dat er gebaggerd moet gaan worden.

Eenmaal door de sluis varen we naar een ruimer deel zodat we, gezien de WZW wind zowel Zuid als West kunnen varen. We rollen de fok uit en en sturen op de eerste windmolen af. Omdat Lemmer aan lager wal ligt met deze wind, staan er toch aardige golven en we zijn benieuwd hoe JeppeQ daar mee om gaat. Maar hij is relaxt en vindt het wel prima. Na een 45 minuten of zo gaan we overstag en ruimen dan terug richting de sluis.

Het is redelijk druk aan het remmingwerk en er liggen wat motorboten en zeiljachten te draaien. Dan horen we vanaf een motorboot roepen “..als je geen geld hebt koop je een zeilboot….”. Het is meteen duidelijk met wat voor soort we hier te maken hebben. Hij van het type te dikke buik en te klein pikkie op het bovenste dek en zij type hooibaal op het voordek. We komen dit soort wel eens vaker tegen…. Het mooie is dat “Karma is a bitch”. Vlak er na komt er echt een giga motorschip rustig liggen wachten op zijn beurt, waarbij het schip van het te kleine pikkie reduceerde tot een badeendje.