Digitaal logboek van de reizen van de Yazz.
Digitaal logboek van de reizen van de Yazz.

Vakantie 2015; dag 20-21

Vandaag vertrekken we terug naar het IJsselmeer via Den Oever. Als we uitvaren is er misschien net 5-6 knopen wind en met de (vloed)stroom zijwaarts worden wij richting het wad gezet. Eerst een lange klap haaks op de Texelstroom en dan richting het zeegat. We sparren een beetje met een Duitse Bavaria 42, maar met dit lichte weer raak ik achterop. Ook een Dehler 36 haalt ons nog in voordat we het gat van de Stier opdraaien. Dan trekt de wind aan en draait naar ZO en we moeten met z’n allen kruisenend door het Visserjagersgaatje. Het krijgt iets van een wedstrijd als we met 4 schepen opkruisen. De Bavaria en de Beneteau 40.7 hebben we na 4 slagen te pakken. De Dehler 36 SV komt rap dichterbij maar ligt te ver van ons vandaan om voor de Stevinsluizen in te halen. We zitten er zo’n 300 mater vanaf als we Den Oever binnen lopen en afmeren aan het remmingwerk van de Stevinsluizen.

IMG_0521

De bemanning van de Beneteau komt een praatje maken en “feliciteert” ons met het feit dat we voor hen zijn binnengelopen. Ze hebben zichtbaar genoten, net zoals wij. Nu komt ook de schipper van de Dehler 36 SV erbij staan en antwoordt op de opmerking dat het wel hard ging “dat kon ook niet anders want ik hen het duurste schip”….. Het is dat ik net mijn handen aan mijn riem had, anders was mijn broek afgezakt.

Het plan was om vanuit Den Oever naar MEdemblik te varen, maar als we de sluis door zijn is de wind in ZW richting gedraaid waardoor Medemblik niet langer ligt bezeild. We veranderen ons plan en zeilen langs de Afsluitdijk naar Makkum. Als we halverwege weer eens achterom kijken zien we behoorlijk wat regenbuien. Die hebben we dus mooi ontlopen.

Bij Kornwerderzand wil ik de fok inrollen, maar na 3 slagen loopt de furler vast. De fok wil niet meer uit of in. Op de hand sla ik de fok om de voorstag heen en bindt hem vast.

Later ind e haven onderzoeken we het probleem. Het lijkt dat het zoute water zijn invloed heeft gehad en ik vet de lagers van in met watervast vet. Even later loopt het allemaal weer als een zonnetje.

De volgende dag blijven we in Makkum liggen en lopen naar het dorp. Een flinke wandeling, maar het is mooi weer en we maken nog even een sfeershot bij de bajes op de dijk van de gemeente haven.