Digitaal logboek van de reizen van de Yazz.
Digitaal logboek van de reizen van de Yazz.

Vakantie 2015; dagen 3-6

We hebben de afgelopen 4 dagen genoten van het mooie weer op Terschelling en de tijd gebruikt om tot rust te komen. Daarnaast lagen alle Waddenhavens nokkie vol, dus heel veel keus om naar een ander eiland te varen was er ook niet. We hebben met 2 schepen aan de steiger gelegen, een Salona 37, Stjuf uit Lelystad, en wij. Aardige mensen en dant maakt een verblijf ltijd prettiger.

We varen pm 09:30 uur uit, de zon schijnt en 18-22kts wind doet ons besluiten met een rif te zeilen. Met een boot of 15 varen we door de Slenk, twee 46 voet Bavaria’s achter ons aan, onder vol zeil. Op de Slenk met ruime wind is dat prima te doen, maar zodra we de West Meep opvaren wil ik nog wel zien wat er gebeurt. De eerste Bavaria zeilt ons halverwege voorbij. de tweede zit aan lager wal en komt niet door onze vuile wind heen. Voor de kardinale ton op de splitsing Slenk en West Meep steekt de Bavaria op naar loefzijde. Ik moet nog even hard schreeuwen dat wij stuurboordswal varen. Het meisje achter het roer sckrikt, maar de schipper aan boord begrijpt het.

We hebben alle stukken stroom tegen vanaf de West Meep, maar halen toch dikke 5 kts SOG. We kruisen de West Meep af en de Bavaria’s liggen intussen ver achter en kunnen onze hoogte niet halen. Op de Vliestroom kunnen in een keer bezeilen tot aan de Stortemelk. Scherp aan de wind sturen over de Stortemelk lijkt het dat we met een slag de Vliesloot op kunnen varen. Dan ruimt de wind en moeten we toch nog kruisen. Met dood tij en hoogwater varen we de haven van Vlieland binnen. Weer eens wat anders om het remmingwerk bijna geheel onder water te zien staan…. Het is dan 12:38 uur en 17 mijl gevaren.

We blijven een paar dagen op Vlieland hangen.