Digitaal logboek van de reizen van de Yazz.
Digitaal logboek van de reizen van de Yazz.

Lekkage!

Bij controle va de motorruimte blijkt er water te staan in de bilge van de motor, daar waar het anders altijd kurkdroog is. Met het debacle van 2017, lekkage bij de inlaat door ernstige corrosie, slaat de schrik mij om het hart. Ik heb nog geen idee wat de oorzaak is, maar het blijkt wel gewoon buitenwater te zijn en geen koelvloeistof.

Als ik de motor start wordt ook heel snel duidelijk waar het probleem zit. De beluchter is de boosdoener.

Het overlooppijpje is finaal verrot en breekt af zodra ik het in mijn handen neem. Op zoek naar een passende nieuwe beluchter, blijkt er nogal wat verschillende uitvoeringen te koop te zijn met nogal uiteenlopende prijzen, variërend van €21 tot €121. Uiteindelijk vind ik deze bij Rien de Wolf voor €21. Let wel; ondanks de vermelding dat de 13,15,19 en 32 mm diameter worden ondersteund, kan je de 15mm vergeten. Die zit er niet op!

Belangrijk is dat er een komt zonder klep, maar met een overloop en die haaks bovenop de beluchter zit. Dezw blijkt echter ook een klepje te bevatten en de 15mm diameter is niet aanwezig! Die moet elk jaar wel even gecontroleerd worden op correcte werking. Misschien dat ik het klepje (of een fiepje) toch verwijder, maar het dicht ook de schroefdop af. Daar moet ik dus nog even wat mee las ik hem verwijder.