Digitaal logboek van de reizen van de Yazz.
Digitaal logboek van de reizen van de Yazz.

Terug naar onze oude haven

Het is vrijdag de 13de augustus als we aan het eind van de middag vertrekken naar de Friese Hoek om de drukte bij de Prinses Margrietsluis te ontlopen. We gaan via de Seylroede dwars door Lemmer. Deze keer hebben we de bruggen tegen en moeten we best even wachten, manouvrerend met de motor om een beetje stationair te kunnen wachten.

De volgende ochtend is het overwegend bewolkt met een zuidwesterlijke wind van 5 Bft volgens het marifoonbericht van 09:15. De wind zal rond 13:00 uur naar West ruimen.

We hebben de zeilen snel, met een eerste rif, staan als we uit de Friese Hoek wegvaren en de Lemstergeul is ook mar net aan bezeild. We steken helemaal door tot aan de A1-betonning voor de Steile Bank en gaan dan overstag om de Rotterdamse Hoek in 1x te kunnen bezeilen.

Als we de klap hebben gemaakt gaat er achter ons een jacht mee en we weten “die gaat lopen jagen”. We kennen het zeilteken niet maar we zien wel dat het een 42ft is. Dus in theorie moet ie sneller kunnen dan wij. Jeannet gaat aan het roer en ga trimmen. We zien de afstand zachtjes groter worden, maar buitenom de golfbrekers van de Rotterdamse Hoek gaan we niet halen. Maar binnendoor lukt wel, we vallen dus iets en de afstand wordt groter en groter. Er staan overigens behoorlijke golven dus we batsen er aardig overheen.

Tegen de tijd dat we ter hoogte van Urk varen klaart het weer op en gaat de zon schijnen. En als we in het kommetje liggen van de Houtrib is het gewoon heet.

De volgende ochtend is het nog steeds prachtig weer, dus in een t-shirt en korte broek varen we uit. De koers met een bakstagwindje is makkelijk en omdat er minder wind dan de dag ervoor is, is het relaxed zeilen.