Digitaal logboek van de reizen van de Yazz.
Digitaal logboek van de reizen van de Yazz.

Hemelvaartsweekend

Met een lang weekend in het vooruitzicht maken we plannen om 4 dagen te gaan zeilen. De weersverwachtingen gaan alle kanten op vanwege de instabiele luchtsystemen om ons heen. Hemelvaartsdag lijkt de mooiste dag te gaan worden in ieder geval. Veel wind zal er overigens niet komen.

Initieel plannen we Enkhuizen, maar als we eenmaal de sluis uit varen en onder zeil zijn, zien we dat dit pal voor de lap zeilen is en dat vinden we beiden niets. We besluiten dus langs de Friese kust te blijven zeilen op een bakstag koers. De genaker kan bij en dat lopen we toch nog tegen de 5 kts alle schepen voorbij.

Bij de het Vrouwenzand trekt de wind aan. Genoeg om de genaker weer weg te halen. We besluiten om naar Stavoren te gaan, ook omdat de blauwe lucht aan de Friese kant blijkt te blijven, terwijl de overkant onder een wolkendek ligt.

Als we afmeren blijken we zo ongeveer naast de Backstage van Arco en Margreet te liggen. En we spreken ze op de stijger net voordat we vis gaan halen in het dorp. Dat doen we dan meestal bij de visstal bij de sluis, maar daar was het nu zo’n ongeorganiseerde bende, dat we door zijn gelopen naar de andere visstal bij het station.

De volgende ochtend drinken we nog even lekkere koffie aan boord voordat onze wegen weer scheiden. Wij gaan naar Medemblik en de Backstage naar Makkum. De lucht is nu bovenal grijs en er staat weinig wind. Voor ons is het ene rechte streep naar de overkant en we meren af in de Pekelharinghaven.

Als we aan het bier zitten zien we Jeannet en Hendrik van de Beaufour langs lopen en we nodigen ze uit om even een borrel te komen drinken. Zij lagen aan de andere kant naast ons in Stavoren en de naam Jeannet gaf wat Babelonische spraakverwarring :-). Zij varen een van hun eerste tochten op hun nieuwe schip, een Beneteau 40 First CR.

De voorspellingen worden er niet beter op dus wij maken ons plan op en besluiten de volgende dag weer terug naar Lemmer te gaan in plaats van naar Enkhuizen. Zondag wordt een natte dag en daar hebben we allebei geen zin in. Als we uitvaren is het vanwege de motregen nat en het zicht is niet al te best. Ik doe de navigatieverlichting aan als we op de motor de haven uit varen. Al in de buurt van de Hop Zuid kunnen de lichten weer uit en gaat de zon schijnen, tegen alle verwachtingen in. Maar de motor blijft aan en de zeilen ingepakt.