Digitaal logboek van de reizen van de Yazz.
Digitaal logboek van de reizen van de Yazz.

2-3 juni. Rendez vous Ruach

Het is prachtig weer en dan weet je dat het druk is bij de sluis. Ook nu heeft het ons weer anderhalf uur gekost om de sluis te passeren.

De bestemming is initieel Andijk of Medemblik en we weten dat de Ruach van Klaas e Bea vandaag richting Stavoren gaan en via Whatsapp hebben we zo nu en dan even contact.
De wind laat het wel afweten dus we kruipen voort, maar het is lekker weer, zij het dat er wel weer veel vliegen zijn…

Dan verschijnt de Ruach op de AIS en volgens iSailor zullen we op 0,3 nm elkaar passeren! Dan meldt Klaas dat ze Enkhuizen gaan aanlopen. Wij besluiten om mee te gaan en gezamenlijk varen we, intussen met de motor bij omdat de wind nagenoeg op is, richting Buyshaven.

‘s-Avonds gaan we met zijn vieren pizza eten bij Porta Vecchio. Daar kunnen we altij lekker eten en het is er gezellig.

De volgende dag is het wederom prachtig weer, maar met niet te veel wind. Wij moeten bijna pal voor de lap terug naar Lemmer. We zetten later dan ook de genaker bij en lopen zo toch nog 6 kts.

De wind trekt toch nog aan als we bij Lemmer komen en we hebben net op tijd de genaker weg, want we meten dan 18 kts ware wind. Bij de sluis het is rond een uur of 3, is het kneiter druk. Niet alleen met jachten maar ook met beroepsvaart. Er liggen drie grote binnenvaartschepen te wachten naast een hele wolk gehuurde schepen die allemaal terug moeten.
Hoewel we wel eerst naast een jacht hebben afgemeerd aan het remmingwerk, besluiten we al snel om via de kleine sluis van Lemmer te gaan.
Als we bij de Lemstersluis aan komen varen ze net naar binnen en wij kunnen nog mee. We hebben mazzel. Maar ook hier is het druk. Maar het is altijd leuk om dwars door Lemmer te varen.

Als we de Sylroede afkomen terug op het Prinses Margriet kanaal, zien we de schepen waarmee we aan het remmingwerk lagen passeren. We hebben dus niets verloren, maar wel steeds kunnen varen.