Digitaal logboek van de reizen van de Yazz.
Digitaal logboek van de reizen van de Yazz.

Bevrijdingsdag 2018, terug naar Lelystad

Op zaterdag 5 mei, bevrijdingsdag in Nederland is het prachtig weer maar met een matig windje van een knoop of 7. We moeten even geduld hebben met de sluis want er moeten een paar heel grote jongen uit en in. Eerst gaat er een 110 m lang motorschip naar binnen, in het voorste deel van de sluis. Dan een duwbootje, met een visserschip dat naar Urk wordt geduwd. Dat betekent dat het volgende motorschip, ook een joekel, er niet in kan en dat de sluis dus opgevuld kan worden met jachten.

Ook nu zijn er weer veel huurschepen en het is altijd weer vermakelijk om te zien hoe er wordt gestunt. De grootste jachten hebben vaak ook de grootste problemen.

Als we er eenmaal door zijn, zetten we snel de genaker bij om toch nog een beetje snelheid te kunnen maken. Als we de Friessche Hoek voorbij zijn en in de buurt van de Rotterdamse hoek komen trekt de wind aan. Zo zeer zelfs dat als we de Rotterdamse hoek voorbij zijn we 14 knopen wind meten. et 105m2 is dat echt te veel en snel halen we de genaker naar beneden als de wind doortrekt naar 16 knopen. Net op tijd dus….

Ter hoogte van UrkĀ  en de Trintel haven ligt een verboden gebied, dat ik niet op de kaart heb staan… en we kunnen het nog aan de oostelijke en zuidelijke kant passeren. Onder de kust zat vandaag de meeste wind en dat is ook goed te zien zo midden op het IJsselmeer, daar is nl nauwelijks wind. We sturen dus richting de energie centrale om dat we daar de jachten nog steed schuin zien liggen. Met ruime wind nu lopen we de Houtrib op en passeren het Commissarislicht met ruim 5 knopen bij nog maar 9 knopen wind.

In de Houtrib haven heeft Anton een plek voor ons aangevraagd en we liggen dan ook achter de Wink aan de steiger voor de motorboten. Een prima plek en de voorzieningen zijn ook dik in orde in de Houtrib.

We kijken nog even bij Arco en Margreet naar hun nieuwe aanwinst, een Dehler 38 in racing uitvoering. Ondanks de leeftijd ziet zij uit als nieuw. Daar gaan ze een hoop plezier van beleven!.

De volgende ochtend is het wederom prachtig weer, maar met weinig wind. Minder nog dan gisteren. En ook nu lijkt onder de kust meer wind te zijn dan midden op het water.

We varen ook nu weer onder de kust langs de windmolen op de dijk van Urk naar Lemmer. We worden nog even opgejaagd door een nieuwer type Dehler 36, een JV of een SV model. We kunnen het zo ruime wind niet voor blijven dus ik loef sterk op om scherp aan de wind nog even het duel aan te gaan. Daar blijken we aan elkaar gewaagd. Wij lopen iets hoger maar net zo snel. De 36 haakt af, want de lol is er kennelijk af. Wij ruimen de koers weer naar Lemmer en als we de Rotterdamse Hoek passeren lopen we giga uit het roer, snel en hard. Het blijft een aparte plek die Rotterdamse Hoek.

 

Na 2 jaar weg te zijn uit Lelystad konden we nu voort het eerst weer eens terug naar ons oude stek!