Digitaal logboek van de reizen van de Yazz.
Digitaal logboek van de reizen van de Yazz.

Hoe hou je de vrouw aan boord

In het online forum van de Dehlerclub loopt een discussie over hoe de vrouw aan boord te houden. Een belangrijk onderwerp gezien het feit dat er veel vrouwen niet aan boord zijn of blijven. Hieronder een antwoord op deze vraag van mijn vrouw

Hierbij dan een reactie van een vrouw aan boord.

Ten eerste vind ik de omschrijving ‘ hoe houden we de vrouw aan boord’ een hele sterke opmerking. Ik kan dat nu zeggen en had dat 3 jaar geleden niet gezegd; dan had ik gezegd hoezo? Zal wel iets mis zijn met de vrouw zelf?

Maar nee dat zeker niet…hier mijn ervaringen…en waarom ik het zeker nog steeds wel heel erg leuk vind aan boord.

Ik ben op hele jonge leeftijd al gaan zeilen op de Friese meren. Zeilen is voor mij ontspanning, even nergens meer aan denken, de natuur en ja toch ook wel zo nu en dan alle snelheid zien te krijgen uit de boot. Ennnn ….. wanneer ik de boot eenmaal ken mag het van mij ook best wel scheef gaan en ben dus niet bang voor een beetje wind.
Voordat ik Roy kende had ik mijn eigen zeilboot en zeilde natuurlijk zoals ik dit wilde en op de manier dat ik er zelf heel erg van kon genieten.
Op het moment dat we met z’n tweeën gingen zeilen op het IJsselmeer en de Waddenzee ging er toch weer een ander zeilgebied voor mij open en een nieuwe ervaring met zeilen. Het kwam ook ineens op samenwerking aan en op wat vind ik genieten en wat vindt hij genieten en hiertussen de balans zien te vinden. Wanneer je hier samen niet over praat of de een doordrukt wat hij of zij zo leuk vind aan zeilen kan het snel éénrichting worden en gaat de lol bij de ander ervan af.

De tips die ik als vrouw kan geven zijn:

Laat de vrouw ook zeilen en laat ze het doen zoals zij ook denkt dat het goed is. Natuurlijk kun je dingen bijleren maar misschien kun je ook van haar leren. Wanneer zij stuurvrouw is en het gaat niet op de graad nauwkeurig maar je ziet dat ze er zoveel plezier in heeft …..laat het dan om te corrigeren.
Wanneer zij de boot niet goed genoeg kent en het gaat alsmaar schuiner met harde wind, praat hierover en maak het toch op de een of andere manier aangenamer om te blijven zeilen met harde wind en het vertrouwen te winnen dat de boot dit kan hebben. Laat de vrouw sturen desnoods assisteer je hierbij en niet direct corrigeren en blijf complimenten geven dat ze het heel goed doet met deze harde wind.
Weest trots op je vrouw aan boord.
Scheldt niet op haar wanneer je zelf in paniek raakt of wanneer iets niet in 1x lukt bij jezelf of bij haar bij het maken manoeuvres of het aanleggen. Hou de rust erin en doe het opnieuw en bespreek dit later in alle rust zonder dat mede bootbewoners dit kunnen horen. Je kunt door dit te bespreken hiervan beiden weer leren.

Echt ‘ hoe houden we de vrouw aan boord’ is SAMENWERKEN, SAMEN ZEILEN, LUISTEREN, PRATEN EN BEIDEN ELKAAR GUNNEN OM TE GENIETEN VAN HET ZEILEN.
Jeannet.

Terug naar Lelystad
Terug naar Lelystad