Digitaal logboek van de reizen van de Yazz.
Digitaal logboek van de reizen van de Yazz.

4 april 2015: 2015 kick-off

Het is nog koud zo vroeg in april. Acht graden Celcius en een NNO wind 3 Bft is de voorspelling. Rond 13:00 uur varen we voorst het eerst weer uit in 2015.

Op de Houtrib hijsen we het zeil zonder problemen, maar de WiFi valt kort daarna uit. Een reset van het systeem is onvermijdelijk. Daarna is er geen probleem meer. Ook de stuurautomaat heeft even een kleine hick-up. Maar ook deze doet na een reset gewoon wat ie moet doen.

Alleen de windmeter, althans de windvaan daarvan, geeft een geheel verkeerde hoek en zal opnieuw gecalibreerd moeten worden.

Buiten waait het harder dan op de voorspelling is opgegeven. Vier tot vijf Beaufort en later meten we tot 21 knopen ware wind. We zeilen twee keer richting de Maxima centrale.

Tegen een uur of drie varen we terug naar de haven. Als we de kop in de wind draaien om het zeil te strijken hoor ik een vreemde rochel uit de uitlaat en zie dat er geen water uit komt. F*ck. Zal toch niet de waterpomp kapot zijn? Na inspectie zie ik die gewoon draaien en er zit net een nieuwe impellor in.

Ik zet de motor uit om te voorkomen dat ie oververhit raakt en trek de fok open. Op de fok aanmeren dan maar. Als we de haven binnen varen zullen we moeten laveren, dus ik besluit de laatste 200-300 meter toch op de motor te varen. Als ik de motor start zie ik na een paar seconden toch weer water uit de uitlaat komen. Wellicht heeft er een zak o.i.d. voor de inlaat gezeten en is die na het draaien onder de boot door gespoeld. Eenmaak in de box laat ik de motor nog even doorlopen maar er blijft water uit de uitlaat komen gelukkig. Ik zal het in de gaten houden de komende tijd.