Digitaal logboek van de reizen van de Yazz.
Digitaal logboek van de reizen van de Yazz.

11 oktober 2009

Het weer veranderd en het aantal keren dat we nog lekker kunnen zeilen neemt rapidomento af helaas.
Toch hebben we nog even de kans gegrepen om vandaag de zeilen te hijsen en het ruime sop te kiezen.

Het is al een beetje guur en de wind nog matig. We draaien een beetje rondjes op het IJsselmeer tussen de Houtrib en de Trintelhaven (de vluchthaven midden op de dijk van Lelystad naar Enkhuizen dus…).

Hoewel de verwachtingen spreken over een waarschuwing 6 Bft is daar nog niets van de merken.

Dan gaat opeens de wind krimpen en neemt in kracht toe. Wij varen langs de boeienlijn vanaf de Trintelhaven naar de hoek van het Enkhuizerzand met het idee toch nog even richting Enkhuizen te zeilen. Achter ons zie ik een heel dreigende lucht aankomen en snel!

Bij de hoekboei van het Enkhuizerzand besluiten we toch maar voor het slechte weer weg te lopen en keren terug richting Lelystad.

Voordat we het weten trekt de wind aan naar 6 Bft en wij zijn vol getuigd dus moeten nu snel een rif zetten. Karin stuurt de Yazz met de kop in de wind en ik denk wel even snel een rif te trekken.

Helaas zitten de reeflijnen gedraaid dus het kost meer tijd dan normaal. Ik heb de fokkeschoot door laten staan en kan de kop niet in de wind houden en we gaan ongewild overstag en het grootzeil hangt half half en gaat niet op of neer. Damn!

Na wat geklungel lukt het het tweede rif te rekken. Maar door het enorme geklapper van de fok met de doorgezette schoot, zijn de schoten dusdanig in elkaar gedraaid, tezamen met de lijnen voor de wimpels, dat ik nu eerst dit zooitje moet ontrafelen. Even denk ik FOK ik snij die lijnen door, maar met wat geduld lukt ook dit me en kunnen we daarna zonder problemen retour haven.

Toch weer een les geleerd; trek niet meteen je tweede rif als je niet eerst je eerste rif hebt getrokken!