Digitaal logboek van de reizen van de Yazz.
Digitaal logboek van de reizen van de Yazz.

26 september 2009

smiley

Eindelijk weer op het water. Door groot onderhoud aan het huis, zeker 2 weken niet kunnen zeilen. Dit is wel het jaar van het onderhoud; eerst de boot nu het huis
Maar met dit prachtige weer ben je dat al weer snel vergeten. De voorspellingen zijn qua wind niet best; veranderlijk 1-2 Bft maar met weinig bewolking en goed zicht als de mist is opgetrokken.

Ik kan bevestigen dat dit 100% accuraat was.
Rond 12:30 varen we uit ener staat net aan 4 knopen wind uit NW richting. Snel hijs ik de zeilen en we varen toch nog met 3,5 knoop de Houtrib uit. Andere schepen dobberen een beetje terwijl we gestaag de voor ons liggende schepen inlopen…

smiley

Als we na het Commissarislicht richting Enkhuizen sturen (pal Noord naar de hoek van het Enkhuizerzand) lopen we nog steeds 2 knopen met 2,5 knoop op de windmeter, maar dan valt definitief de wind weg. We zijn intussen 1,5 uur onderweg en liggen ongeveer 1-1,5 mijl van de hoek van het Enkhuizerzand. Een Duit schip (F 35 nogiets als zeilteken) is het dan zat als we voorbij drijven en start de motor. Zoals veel Duitse schepen(maar tegenwoordig ook steeds meer onder Nederlandse vlag zeilende schepen) met het zeil gehesen, maar zonder kegel in het wand….Hoeveel moeite kost het nu om een kegel te hijsen, veronderstel natuurlijk dat je hem bij je hebt….. Nog even en ze gaan voor anker zonder de ankerbol te hijsen (zie ik ook al meer en meer…….)

Ook wij starten de motor, nadat we de zeilen gestreken hebben en zetten onze koers voort richting Enkhuizen. Je kan natuurlijk thuis blijven, maar nu hebben we toch weer even het vakantiegevoel!

De windstilte, de vreemde wolken boven Enkhuizen en de wat heiige atmosfeer geven een ietwat vreemde gewaarwording….


Als we eenmaal in Enkhuizen de Compagnieshaven binnenlopen is het een drukte vanjewelste! Terwijl ik had gedacht dat nu zo’n beetje iedereen wel aan het opdoeken zou zijn en we nog even van de rust konden genieten…Maar niets is minder waar. We liggen zelfs twee dik aan een tussensteiger. Dat is ons in het hoofdseizoen niet eens overkomen!

We lopen Enkhuizen nog even in om een kibbelingetje met frites te halen. We denken, het is 19:15, ruim op tijd te zijn deze keer. Eerdere keren kwamen we steeds voor een dichte deur. Maar ook nu blijkt de frituur net uitgezet te zijn. Maar met enige overtuiging gaat de frituur toch nog weer aan en krijgen wij alsnog onze kibbeling met frites. Dat is nog eens klantenservice!

In de oude havenkom liggen ze ook 7 dik! Ongehoord zo laat in het seizoen.

Rond 19:30 begint het al behoorlijk te schemeren terwijl een maandje geleden het om 22:00 uur nog volop licht was…..